Theatervoorstellingen kijk je in juni natuurlijk gewoon op Terschelling tijdens Oerol Festival.

Ja! We mogen weer naar Oerol. In 2021 mocht ik ook al op bezoek komen, dat kun je terug zien in deze vlog, maar dit jaar wordt mijn eerste echte Oerol jaar en ik heb zo’n klein vermoeden dat ik verliefd ga worden.

Voor de mensen die het niet weten: Oerol is een theaterfestival dat jaarlijks neerstrijkt op waddeneiland Terschelling waar je 10 dagen lang allerlei verschillende locatie-theaterstukken kan zien. Met een festivalbandje van €35,- kun je al veel zien die 10 dagen en dan kun je ook nog voorstellingen bijboeken. Ik ga flink wat shows zien.

Shishani

Zangeres, gitarist en liedjesschrijver Shishani is geliefd vanwege haar krachtige, troostende stem. Een sterk sociaal bewustzijn klinkt door in haar werk.

Ze is oprichtster, producer, leadzanger en schrijver van verschillende projecten, zoals Miss Catharsis, Namibian Tales, Shakuar en Sisterhood. Een zeldzaam veelzijdig artiest, wiens muziek genres en culturen overstijgt.

De Brieven van Mia

In De brieven van Mia sluiten twee mensen uit twee verschillende werelden een onwaarschijnlijke vriendschap: het Syrische schoolmeisje Laila en de oudere Joodse meneer Isa Cohen. Hun spannende speurtocht door het verleden vertelt een verhaal over hoop en troost, liefde en haat, en een nieuw begin na een pijnlijke geschiedenis.

Laila bezoekt meneer Isa Cohen voor een vrijwilligersproject van school. Ze helpt de oude man zijn zolder opruimen en ontdekt daarbij een stapel brieven van Mia, meneer Cohens jeugdliefde die in de Tweede Wereldoorlog verdween. Laila besluit samen met hem op zoek te gaan naar het verhaal achter zijn geliefde brievenschrijfster. Wie was Mia en wat is er met haar gebeurd? Heeft ze de oorlog misschien zelfs overleefd?

Ik zeg toch sorry

Zes acteurs komen samen om de viering van het afschaffen van de slavernij in 1863 na te spelen. Kunnen zij zich inleven in deze historische personages en wat doet dat met hen? Hoe verhouden ze zich tot het onderwerp in deze tijd? En is het van invloed op hun onderlinge verhoudingen? Het wordt langzaam en pijnlijk duidelijk.

Ik zeg toch sorry is een spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit. Wat betekent het om nu excuses te maken voor iets wat zo lang geleden lijkt?

QUEEN OF DISCO

Begin jaren zeventig, al snel na de opkomst uit het zwarte en latino gay clubcircuit in New York, veroverde disco de wereld. Begin jaren tachtig ging het weer ondergronds, om jaren later een comeback te maken als housemuziek. Dit is het bizarre en aangrijpende verhaal van ‘mighty real’ disco-icoon Sylvester: openlijk gay, proud and loud, een pionier en activist.

Disco-icoon Sylvester stond, met zijn megahit "You Make Me Feel (Mighty Real)", in de jaren zeventig in de voorhoede van de aids awareness- en gaypridebeweging. Zijn verhaal staat aan het begin van de culturele revolutie op het vlak van intersectionele identiteit, de Black Lives Matter-emancipatie en queer activisme, die onze wereld voorgoed heeft veranderd.

KOMT GOED...

Ivy wordt wakker op een open plek in een bos. Haar schouder is uit de kom en haar ruimteschip ligt een eind verderop te roken. In de verte brandt licht in een vreemd huis waar Ivy welkom is, maar de waarheid niet. Komisch-kosmische thriller die de mens laat zien in een staat van ontkenning.

Al snel ontdekt Ivy dat het huis gebouwd is op een waanzinnige leugen. Om levend thuis te komen zal ze moeten proberen de mensen wakker te schudden. Maar de waarheid is niet welkom in het huis der wanhoop. Een verhaal over de leugens die we onszelf vertellen om niet gek te worden. Met “liegen tegen jezelf” als ultiem overlevingsmechanisme.

Stippenlift

Uitgepraat met je therapeut? Hier is Stippenlift. De openhartige, zwaarmoedige teksten over de leegte van het bestaan, depressie en huilbuien vermengt de zanger en producer met upbeat, elektronische muziek met veel synths. De bitterzoete cocktail die je dán krijgt, dat is Stippenlift.

Merol

Na haar doorbraak in 2018 met de single Lekker Met De Meiden ging MEROL als een speer. Er volgde een uitverkochte clubtour en vier keer een uitverkocht Paradiso. Haar single Hou Je Bek En Bef Me won de 3voor12/3FM Song van het Jaar Award. MEROLs debuutalbum 'Troostprijs' biedt troost bij faalangst en fomo, maar ook bij perfectionisme.

Oroonoko

De Ghanese prins Oronooko kampt met een bloedend hart; zijn geliefde Imoinda is vermoord. Door een list belandt de prins als tot slaaf gemaakte vastgeketend op een schip van de West-Indische Compagnie, waarop hij een desastreuze toekomst tegemoet treedt. UMA ontrafelt aan de hand van 17e-eeuwse novelle Oroonoko wat er ten grondslag ligt aan menselijke machtsverhoudingen.

Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijver in Engeland die kon leven van haar pen. Haar novelle Oroonoko, the Royal Slave doet als tragedie niet onder voor Romeo en Julia en Othello. UMA ontrafelt aan de hand van deze 17e-eeuwse novelle wat er ten grondslag ligt aan machtsverhoudingen tussen mensen. In dit experimentele muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse hofmuziek uit die tijd en moderne elektronische beats moeiteloos in elkaar overvloeien, gaan de personages de confrontatie aan met hun schrijver.

“It is not titles make men brave or good, or birth that bestows courage and generosity.”
- Aphra Behn

The world is as you are

Theater en popconcert inéén - Tot hier en niet verder! Je staat aan de vooravond van een nieuw leven. Wat is er nodig om die laatste stap te maken? Gaat de wereld zich aan jou aanpassen of durf je zelf actie te ondernemen? The world is as you are verbeeldt het interne conflict dat zich afspeelt vlak voor een belangrijke keus in je leven. Een onstuimige zoektocht naar jezelf. Je bent verdwaald, terwijl je diep van binnen de uitweg kent…

Op het podium staan zes acteurs/muzikanten. Ze nemen je mee in een melancholisch vagevuur waarin verschillende karakters tot leven komen in een extravagante, humoristische en emotionele muziektheatervoorstelling.

The world is as you are is geïnspireerd op de magische reis van Alice in Wonderland, het interne conflict zoals in de film Inside Out en de nachtmerries van David Lynch, gegoten in een theatraal popconcert met muzikale invloeden van o.a. David Bowie, Kate Bush en Sufjan Stevens.

The Promised Land

De aarde raakt opgebrand. Gelukkig ligt het universum nu aan onze voeten. The Promised Land gaat over de betekenis van land. Over de kapitalistische visie dat land commerciële waarde heeft en de spirituele benadering dat mens en land onlosmakelijk verbonden zijn. Een oldschool Western in outerspace. Saddle up and hold on tight!

De Space Cowboys belanden op een onbekende planeet. Naar oud gebruik kolonialiseren ze het ‘gevonden’ terrein en starten een nieuwe nederzetting. Maar helaas zijn zij niet de eerste bewoners. Van wie is de grond onder hun voeten nou eigenlijk? En zijn de supersonische wapens van de Space Cowboys opgewassen tegen de magische krachten van het plotseling opgedoken planetaire volkje?

Zoals jullie zien ga ik heel veel toffe voorstellingen zien, maar er is natuurlijk nog zoveel meer te bezoeken! Wil je nou meer informatie over het programma of over Oerol zelf? Check dan de website of wacht mijn vlog af.


Vorige
Vorige

Keep that fire burning!

Volgende
Volgende

Ook in de zomerzon ziet kunst er mooi uit, dus ga in Juni deze tentoonstellingen bezoeken!