Levenscoaches, een klimaatcrisis, een wooncrisis en open relaties, maar toch is ‘Ver Van je Bed’ een feel good musical

In de bruisende wereld van het theater brengt de cabaretmusical Ver van je bed een welkome wind van vernieuwing. Deze eigentijdse voorstelling neemt het publiek op satirische wijze mee langs herkenbare uitdagingen van deze tijd, en doet dat met een grote dosis humor, satire en nieuwe muziek.

Het verhaal begint in het ouderlijk huis, waar Hannah (Renée de Gruijl) en haar broer Pieter (Martijn Kardol) samen met hun moeder Marjan (Annick Boer) samenkomen. Hannah, bijna 30, had verwacht haar leven nu wel op de rit te hebben, maar worstelt met de onmogelijkheid van het vinden van een koophuis, terwijl ze toch wel duizenden opdrachtgevers heeft als zzp’er en een relatie zonder te hoeven swipen op alle apps lijkt ook onmogelijk. Pieter zoekt met spoed naar een betaalbare woning voor hem en zijn baby, want zijn ‘Patries’ was al drie maanden bezig met een open relatie waar hij zelf niks van af wist. En hun moeder Marjan heeft plotseling een nieuwe "lifecoach", Jan Dirk (Bart van Veldhoven), in huis.

Wat volgt is een verkenning van de verbinding tussen generaties in een wereld die in razend tempo verandert en waar een happy end steeds onbereikbaarder lijkt. Het script, geschreven door Maarten Hopman, biedt een eigentijdse en essentiële kijk op deze uitdagingen. Hopman, bekend van zijn werk voor TV-programma Even Tot Hier en satirisch platform De Speld en natuurlijk van zijn columns hier op de website van De Cultuurvlogger maakt met Ver van je bed een indrukwekkend schrijfdebuut.

De kracht van de voorstelling ligt niet alleen in het sterke script, maar ook in de veelzijdigheid van de spelers. Martijn Kardol, winnaar van zowel het Groninger Studenten Cabaret Festival als het Leids Cabaretfestival, schittert naast cabaretière en Musical Award Winnares Annick Boer. Bart van Veldhoven en Renée de Gruijl voegen zich naadloos bij dit ensemble en tillen de voorstelling naar een hoger niveau.

Waar de voorstelling anders is dan andere musicals is het doorbreken van de vierde wand. Van tijd tot tijd breken de acteurs uit hun rol om even te bespreken hoe het gaat met het verhaal. Zijn ze wel tevreden met wat ze tot nu toe neerzetten op de bühne. Dit zorgt voor een interessante dynamiek in de show.

Wat Ver van je bed echt bijzonder maakt, is de perfecte balans tussen maatschappijkritische cynische humor en Annie M.G. Schmidt-achtige liedjes. Deze combinatie werkt verrassend goed en zorgt voor een voorstelling die zowel vermakelijk als relevant is. Het is een mix van talent en scherpzinnige observaties, verpakt in een heerlijke mix van cabaret en musical. Ver van je bed is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van theater dat zowel uitdaagt als vermaakt.

Volgende
Volgende

Kirsten van Teijn laat haar diepe struggles zien in ‘JALOEZIE IS EEN BITCH’