Tips van De Cultuurvlogger

Op deze pagina vind je alle evenementen waar De Cultuurvlogger is geweest of de komende tijd naar toe gaat. Ook vind je hier de links naar recensies als een voorstelling al bezocht is, een link naar een vlog als een tentoonstelling is bezocht of een link naar een podcast als we in gesprek zijn gegaan met een maker die te maken had met het evenement.

Filteren op: ''Schilderkunst'

Tijd, dood en ijdelheid - een David Bailly tentoonstelling
mrt.
10
naar 2 jul.

Tijd, dood en ijdelheid - een David Bailly tentoonstelling

Tal van voorwerpen verwijzen naar de vergankelijkheid van het leven op aarde: de gedoofde kaars, de zeepbellen, de schedel, verwelkende bloemen en een zandloper. De zilveren bekerschroef, de gouden dukaten en de parels herinneren ons juist aan de eindigheid van aards bezit. Bailly portretteerde zichzelf in het ovale schilderij, maar wie de jonge schilder is, weten we niet zeker. Het briefje rechtsonder laat echter geen twijfel bestaan over de strekking van het geheel: de Bijbelse spreuk ‘Vanitas vani(ta)tum et omnia vanitas’ betekent ‘IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid’ en wijst ons op de onvermijdelijke eindigheid van het menselijk bestaan.

Evenement bekijken →
Kiezen voor Vincent (Van Gogh Museum)
feb.
10
naar 10 apr.

Kiezen voor Vincent (Van Gogh Museum)

De tentoonstelling Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis vertelt een persoonlijk verhaal vol twijfel, tegenslag, trots en triomf. Een verhaal vol dilemma’s, gezien door de ogen van Vincent van Gogh (1853-1890), zijn broer Theo (1857-1891), Theo's vrouw Jo (1862-1925) en hun zoon Vincent (1890-1978), vernoemd naar zijn oom.

Evenement bekijken →
Museum Het Rembrandthuis presenteert: RAUW
jan.
26
naar 22 mei

Museum Het Rembrandthuis presenteert: RAUW

Het menselijk lichaam verbeelden zoals het is – dat is niet zo vanzelfsprekend. We idealiseren al eeuwen ons eigen en andermans voorkomen. Nu doen we dat met Photoshop, plastische chirurgie en filters op sociale media. In de zeventiende eeuw deden ze dat in kunstwerken. Maar Rembrandt niet. Hij keek met een open en nieuwsgierige blik naar anderen ー en naar zichzelf ー en gaf mensen vaak heel realistisch weer. In de groepstentoonstelling RAUW vormen Rembrandts etsen de inleiding voor het werk van dertien hedendaagse kunstenaars.

Evenement bekijken →