Terug naar alle evenementen

SPRING 2025: WE ARE EXHAUSTED.


Van 22 tot en met 31 mei vindt in Utrecht de dertiende editie van het SPRING Performing Arts Festival plaats. Een festival waar grensverleggend theater, dans, performance en installaties samenkomen op verrassende locaties in de stad — van theaters tot pop-up ruimtes, van het station tot het Domplein. Het overkoepelende thema dit jaar is luid en duidelijk: WE ARE EXHAUSTED.

SPRING zegt het hardop: we zijn moe. Niet alleen individueel, maar collectief — in onze lichamen, samenlevingen, ecosystemen en systemen. Maar in die uitputting schuilt ook ruimte. Ruimte voor reflectie, voor verzet, voor heling. En precies daartussenin programmeert SPRING dit jaar meer dan 30 voorstellingen, installaties, talks en ervaringen, verspreid over 13 locaties in Utrecht. Kunst als manier om op te laden, te bevragen en te verbinden.

Openingsvoorstelling: een vurige aanklacht tegen feelgood-ecologie

Het festival opent op 22 mei groots in de Stadsschouwburg Utrecht met Wasted Land van Ntando Cele. In deze muzikale performance, vol grilligheid en kracht, legt Cele de link tussen duurzaamheid, kolonialisme en fast fashion. Eerder won ze samen met Julian Hetzel de Regieprijs voor de SPRING-coproductie SPAfrica, en werd ze genomineerd voor een Theo d’Or.

Naast Cele openen nog vier vrouwelijke makers het festival met hun nieuwste werk, waaronder Katja Heitmann met het interactieve Perpetuum, en Eisa Jocson & Venuri Perera met de dansrituele performance Magic Maids — waarin de geschiedenis van huishoudelijk werk en heksenvervolging op magische wijze samenvloeien tot feministisch verzet.

Thema's van nu: burn-out, polarisatie, klimaat en kolonialisme

Onder het festivalmotto WE ARE EXHAUSTED zijn tal van voorstellingen verbonden door urgente thema’s:

  • In fatigue onderzoekt Viktor Szeri via zijn lichaam de uitputting van zowel de danser als de samenleving. De voorstelling gaat over in een clubnacht in poppodium EKKO.

  • Julian Hetzel is terug met Three Times Left is Right, een familieportret dat de polarisatie in onze samenleving blootlegt.

  • Ntando Cele's Wasted Land koppelt klimaatproblematiek aan de sporen van koloniale uitbuiting.

  • Keren Levi, Marcelo Evelin en Ntando Cele brengen voorstellingen over de uitputting van de aarde en de effecten van greenwashing.

Ruimte voor rust en herstel

Maar uitputting betekent niet alleen confrontatie — ook heling en rust krijgen ruimte. Zoals in Slow TV Cinema, waar 24 films van 24 makers in slaapfeest-setting achter elkaar worden vertoond. Of in de installatie Into the Dirt van Dimitri de Perrot, een zintuiglijke geluidsruimte in de pop-up store op Utrecht Centraal, al te bezoeken vóór het festival.

Nieuw werk en premières

Meer dan tien producties zijn (inter)nationale coproducties van SPRING zelf. Zo beleef je op SPRING 2025 wereldpremières van onder meer:

  • Ashleyho + Domeniknaue met last portrait – een rituele performance tussen een tuin, ziekenhuis en begraafplaats.

  • Ira Brand met RUNNER, een performance die zich deels afspeelt op straat en deels in het theater.

  • Su WenChi met de VR-ervaring Sensing Dark Matter – een samenwerking met natuurkundelaboratoria over het onzichtbare in de wereld.

Daarnaast zijn er Nederlandse premières van makers als Marina Otero, Ivo Dimchev en het collectief Gob Squad, die met Is Anybody Home? een interactieve live film maken, waarin de rol van kijken en bekeken worden wordt omgedraaid.

Utrecht als decor

Zoals altijd speelt ook de stad Utrecht zelf een hoofdrol. Voorstellingen vinden plaats in theaters én in de openbare ruimte: op het Domplein, Janskerkhof, Bibliotheek Neude, restaurant LE:EN en zelfs tijdens een zes uur durende wandeling van Ely Daou. Deze performance is online en live te volgen en laat je letterlijk meelopen in een gesprek over alles wat gehoord en ongehoord blijft.

Op de slotavond is er in TivoliVredenburg een gratis concert van de feministische punkband SIKSA, als knallend einde van tien dagen kunst, activisme en verbeelding.

SPRING Academy & toegankelijkheid

Ook in 2025 is er de SPRING Academy, waar meer dan 200 studenten zich onderdompelen in workshops, ontmoetingen en gesprekken. Daarnaast is het contextprogramma deels gratis en worden vele installaties en voorstellingen aangeboden via een pay-what-you-want-systeem, zodat kunst voor iedereen toegankelijk blijft.

SPRING 2025: 22 t/m 31 mei in Utrecht

Tickets zijn nu te koop via springutrecht.nl
Festivalbandjes zijn niet nodig; de meeste voorstellingen zijn individueel te boeken, en veel contextprogramma's zijn gratis.

Vorige
Vorige
19 april

Josephine Baker. Een leven vol verzet.

Volgende
Volgende
13 juni

Oerol - 2025 - Ontdek. Verbind. Beleef.