Wat is een maker? Wie is een maker? Wat doet een maker? Ben ik een maker? 

Vragen die ik mezelf een paar keer heb gesteld en waar ik langzaam aan steeds meer antwoorden op krijg. Antwoorden die meebewegen met mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook zakelijk. Ondanks mijn vele vragen weet ik dat mijn eigen business gericht is op het makerschap; het creëren en vormgeven van jouw canvas, het kunstwerk van jouw leven. 

De tocht van mijn makerschap begon al jong. Ik was altijd bezig met dingen maken en verzamelen. Wegdromen in een eigen gecreëerde wereld. Het maakte niet uit of deze fantasie logisch was en raakvlakken had met de realiteit: in deze droomwereld was voor mij alles mogelijk.

Terug in het hier en nu kwamen de vragen en onzekerheden. Wie ben ik? Wat wil ik? Ga ik hetzelfde doen als mijn vrienden? Of kies ik mijn eigen pad? Kies ik een opleiding die mijn ouders belangrijk vinden of kies ik iets wat ik superleuk vind om te doen? Maar kan ik daar later wel geld mee verdienen? 

Zoveel vragen en zo weinig antwoorden. Niet wetende wat ik moest antwoorden, koos ik de veilige weg. Zekerheid en baangarantie. Nou, mooi niet! Crisis kwam om de hoek kijken. 

Dus hup! Dan maar doorgaan met de zoektocht naar ‘(how to be) the maker’.

Ik kreeg de smaak te pakken en ‘besmette’ de mensen om mij heen met dit virus.

Ik verzamelde altijd kaarten en plaatjes uit tijdschriften. Op een dag begon ik deze verzameling op te plakken. Er ontstond een verhaal aan de hand van beeld. Mijn verhaal. Het was heel bijzonder om te beseffen dat ik mijn verhaal onbewust had verteld door gebruik te maken van materiaal wat ik had verzameld. Een visueel verhaal was geboren wat bleek te bestaan uit verlangens en dromen die ik doelen wilde maken. 

Ik gaf mijn verhaal een centrale plek in mijn woning, een kunstwerk aan de muur. En het werden er snel meer. Jeetje, het leek wel een gallery in mijn huis! Dagelijks keek ik er vol trots naar en ik ging er steeds meer naar leven. Mijn verlangens en dromen werden werkelijkheid.

De makerstool was geboren! Een tool die ik op verschillende manieren ben gaan inzetten: 

  • Als gesprekstool waarbij er verhalen werden verteld waarbij Sky the Limit is. 

  • Als een kennismakings tool waarbij je geen saaie “mijn naam is .. en ik ben zoveel jaar oud en doe Woody Woodpacker na” voorstelronde hebt.  

  • Als coachingstool waarbij jij de MAKER bent van jouw canvas.

  • Tot aan een tool die iedereen meeneemt in de MAKERSSCHAP, het maken van je eigen canvas in mijn visueel doelenboek “Your Canvas”.

Cheryl _MG_7558 - Fotografie Roza Schous.jpg.jpg.jpeg

Ik kreeg de smaak te pakken en ‘besmette’ de mensen om mij heen met dit makersvirus. Een gezond virus dat juist nu heel goed is om te hebben en te ervaren. Heerlijk ontsnappen in een eigen gecreëerde wereld waar jij als persoon centraal staat. Zeker in deze tijd van onzekerheid en spanning kun je juist de vrijheid nemen voor een herinrichting van je leven.

Dus ben ik een maker? Zeker wel! En jij ook!

Deze column is geschreven door lifestyle coach en cultureel verbinder Cheryl Denijn en is onderdeel van de serie ‘De Makerscolumn’ die wekelijks hier verschijnt. Meer zien van Cheryl?

Cheryl Denijn

Lifestyle Coach en Cultureel Verbinder.
Ik ben Lifestylecoach en Cultureel Verbinder vanuit mijn bedrijf ForJou. Verbinden met jezelf en met anderen op een creatieve manier is waar ik voor sta. Als Cultureel Verbinder streef ik ernaar dat kunst en cultuur voor eenieder toegankelijk is. Daarnaast heb ik als doel om creatieve mensen en partijen samen te brengen zodat vruchtbare samenwerkingen ontstaan. Ook heb ik een creatieve planner uitgebracht; Your Canvas. Een visueel doelenboek waarbij je iedere maand een visionboard kan maken van jouw doelen voor die maand.”

https://forjou.nl
Vorige
Vorige

Glazen stolp

Volgende
Volgende

De duisternis ontvluchten