De Cultuurvlogger gaat naar Museumnacht Maastricht 2024!

Hey lezers! Als cultuurjournalist ben ik mega excited om met jullie op avontuur te gaan in het hart van Maastricht tijdens de Museumnacht op 19 april. Picture this: musea die 's nachts tot leven komen, kunst die sprankelt in het maanlicht en geschiedenis die een nieuwe glow krijgt. En ja, ik ben als journalist uitgenodigd om dit allemaal te beleven en met jullie te delen. Een dan niet één avond, maar een heel weekend. Ik kan niet wachten! Hier alvast mijn programma, dan kun je zelf wat inspiratie op doen.

Vrijdag 19 april: Museumnacht

Het startschot van het weekend! De Museumnacht in Maastricht is een betoverend evenement waar kunst, geschiedenis en cultuur samenkomen. De stad bruist van energie terwijl verschillende musea hun deuren openen voor bezoekers die zich willen onderdompelen in de artistieke schatten van Maastricht. Verwacht inspirerende exposities, verrassende performances en misschien zelfs enkele onverwachte ontmoetingen. Dit is de perfecte introductie tot het culturele erfgoed van de stad.

Zaterdag 20 april: In Vitro – de vele levens van glas in Bureau Europa

Een fascinerende ochtend staat op het programma met een bezoek aan Bureau Europa. De tentoonstelling "In Vitro – de vele levens van glas" duikt diep in de geschiedenis en betekenis van glas in de architectuur. Van de glas-in-loodramen die verhalen vertellen in kerken tot de moderne toepassingen in duurzame architectuur, de expo belicht de gelaagdheid van dit veelzijdige materiaal. Een reis door de Limburgse glasgeschiedenis biedt een uniek perspectief op de rol van glas in onze samenleving.

Zaterdag 20 april: Arturo Kameya – Opaque Spirits in Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur

De middag wordt gevuld met de artistieke wereld van Arturo Kameya. Zijn tentoonstelling "Opaque Spirits" transformeert Marres in een hotel waar geesten van de mislukte staat Peru hun intrek hebben genomen. Verwacht grootse schilderijen, betegelde badhuizen en betoverende scènes die een allegorie vormen van de Peruaanse staat. Kameya's multimediale werken brengen diverse visuele talen samen, en zijn diepgaande reflecties op geschiedenis en cultuur maken deze tentoonstelling een unieke ervaring.

Zaterdag 20 april: Kamer 13 – Fotomuseum aan het Vrijthof: Etienne van Sloun

Tijdens m’n stadswandeling kom ik langs Kamer 13 in het Fotomuseum aan het Vrijthof. Hier toont Etienne van Sloun zijn fotografische werk. Zijn serie van 111 portretten, gefotografeerd op de Maasbrug, ontdoet carnaval van kleur, emotie en dynamiek. Deze beelden, ogenschijnlijk emotieloos, werpen een intrigerende blik op de feestelijke tradities en de mensen erachter.

Zaterdag 20 april: Stadswandeling met gids door historische binnenstad

Na een inspirerende ochtend en middag in de tentoonstellingen is het tijd om de betoverende historische binnenstad van Maastricht te ontdekken. Een deskundige gids leidt me door de kronkelende straatjes en onthult de rijke geschiedenis en verborgen schatten van deze prachtige stad. Ik verwacht charmante pleinen, historische gebouwen en verhalen die de eeuwenoude stenen tot leven brengen. Een perfecte manier om de cultuur en het erfgoed van Maastricht van dichtbij te ervaren.

Zaterdag 20 april: Mother’s Finest in de Muziekgieterij

Ik ga de avond vullen met muziek en overweeg dus een diner gevolgd door een concert van Mother’s Finest in de Muziekgieterij. Deze legendarische funkrockband staat bekend om hun energieke liveoptredens en unieke mix van genres. Een toevoeging aan m’n culturele avontuur, waarbij ik m’n dag op een swingende en levendige manier afsluit.

Zondag 21 april: Isaac Julien – What Freedom Is To Me in het Bonnefanten

In het Bonnefanten ontvouwt Sir Isaac Julien zijn grootste presentatie tot nu toe. De tentoonstelling "What Freedom Is To Me" verkent de grenzen van film als kunstvorm en richt zich op sociale rechtvaardigheid, met speciale aandacht voor de Zwarte en queer identiteit. Verwacht indrukwekkende installaties die geschiedenis, esthetiek, poëzie en muziek combineren om diepgaande verhalen te vertellen.

Zondag 21 april: Afsluitende lunch + Terugreis van Maastricht

Na de indrukwekkende ochtend in het Bonnefanten, sluit ik het weekend af met een heerlijke afsluitende lunch. Ik ga de tijd nemen om terug te kijken op alle culturele ontdekkingen die ik heb gedaan en ik deel m’n ervaringen met smakelijke gerechten. Daarna is het helaas tijd om afscheid te nemen van Maastricht en de terugreis aan te vangen, met herinneringen aan een weekend vol kunst, cultuur en betovering.

Wil je meer weten of mij op de voet volgen als ik in Maastricht ben? Dan kun je me het beste volgen op Instagram. Daar kun je alles volgen!

Vorige
Vorige

Tate modern tentoonstelling ‘A World In Common’ in Wereldmuseum Rotterdam

Volgende
Volgende

Zummerbühne maakt titel derde muziektheatervoorstelling bekend